Passie, dromen & falen

19-25 jaar

Na een donkere periode wordt het geleidelijk aan weer licht. Ik ben 18, volwassen en woonde nog thuis. Ik was veel aan het sporten in de sportschool en op de dating tour. Ik ontdekte het leven in al zijn volheid maar ik had nog geen doel in het leven. Ik werd niet meer gepest maar mijn leven was nog lang niet in balans. Als afgestudeerd ICT-er probeerde ik overal aan het werk te komen en solliciteerde ik wat af. Helaas vond ik nooit de ICT droombaan en kwam ik in allerlei tussenbaantjes terecht. Met het weinige geld wat ik verdiende ging ik stappen. Dat was zo’n beetje het leven dat ik leefde tot ik 20 was.

Passie

Op mijn 20e gooide ik het roer om en besloot ik van mijn sportschool hobby mijn beroep te maken. Ik startte met de opleiding tot Fitness Docent en behaalde mijn diploma. Ik kon gelijk aan de slag in een sportschool in de buurt.

Mensen verschijnen nooit zonder reden in je leven. In mijn geval kwam ik op de sportschool in aanraking met een leraar die mijn inspirator werd. Ik wilde zijn zoals hij. De manier waarop hij les gaf raakte iets diep in mij. De muziek, de energie, de lol die hij had in het lesgeven en die dagenlange spierpijn na zo’n fantastische Bodypump workout!

Wat zou ik het geweldig vinden om net als hem mensen te mogen motiveren en een inspirator te zijn. Op mijn 21e voltooide ik mijn 2e opleiding in de Fitness en ontving ik mijn Bodyshape Docent diploma. Nu kon ik net als mijn leraar ook groepslessen geven en mensen inspireren.

Mijn droom

Mijn toekomst in de ICT had ik verruild voor een toekomst in de sport. Gedreven door passie en adrenaline, gevoed door dopamine, kon ik de hele wereld aan. Op relationeel gebied stond ik er veelal alleen voor. Dat kwam omdat ik vaak het pad koos van meer lusten, minder lasten, meer vrijheid en minder verantwoordelijkheid. Daardoor kon ik mij niet binden. Na een paar kortstondige relaties, waar ik veel van geleerd en ook veel van gehouden heb, richtte ik mij volledig op mijzelf door mijn toenmalige droom waar te maken. Op mijn 22e begon ik mijn eigen onderneming. Mijn eigen Personal Training Studio genaamd Sportstudio Zwolle.

Ups

Met financiering van de bank en mijn ouders was ik eigenaar van mijn eigen sportstudio. Daar trainde ik met mensen op afspraak, ik maakte voedingsplannen en deelde lief en leed met mensen die wilde afvallen. Het behalen van resultaten gaat niet vanzelf maar met de juiste leraar voel je je nooit alleen. Mensen die voor mij kozen hadden een klik met mij en daardoor werden er hele mooie resultaten geboekt. Een jaar later behaalde ik mijn Personal Trainer diploma. Ik vond betekenis in mijn leven door mensen bij te staan in hun reis naar de beste versie van zichzelf.

Downs

Toch kwam er al snel een einde aan deze droom want toen ik 24 jaar was (2008) ging Nederland de recessie in en was mijn bedrijf één van de slachtoffers van de crisis.

Ik kwam in een heel diep dal omdat ik niet alleen mijn droom uit elkaar zag spatten maar ik zag ook mijn toekomst vernietigd worden. Ik woonde net op mijzelf en dacht alles op rit te hebben tot deze catastrofe zich voordeed. Voor de 2e keer in mijn leven werd de grond onder mijn voeten vandaan geschoffeld en stond ik met lege handen. Hopeloos verloren.

Falen

Deze keer was het nog erger. Ik kon mijn leningen niet meer terugbetalen en moest uiteindelijk de schuldsanering in. Dan ben je 24 en dan is je uitzicht dat je de komende 3 jaar alleen maar bezig bent met schulden afbetalen. Dat zou betekenen dat ik pas op mijn 27e schuldenvrij zou zijn en pas weer een beetje kon bouwen aan mijn toekomst. Ik had het gevoel dat ik faalde, als bedrijf, als zoon en als mens. Ik zat in een diep dal. In deze diepe dalen zijn er altijd 2 opties; stoppen met leven of doorgaan met leven. Wanneer je stopt met leven stopt alles op aarde en dan heb je helemaal geen opties meer dus eigenlijk is er maar 1 optie en dat is doorgaan. Door het gevoel van falen heen gaan en hoe diep je ook zit, doorgaan… dat is wat ik doe.

Opnieuw beginnen

‘’Alleen in het donker kun je het licht zien’’ was het gezegde dat voor mij opging. Ik zat in de schuldsanering en werkte fulltime bij een sportschool om mijn schulden af te betalen. In die sportschool waren de Bodypump lessen die ik gaf nog elke week een lichtpunt. Zo kon ik nog steeds waarde toevoegen aan het leven van andere mensen. Ondertussen was ik in gesprek met mijn schuldeisers en we kwamen tot een overeenstemming. YES! Ik mocht eerder de schuldsanering uit. Dat betekende dat ik nu al op mijn 25e kon beginnen met de wederopbouw van mijn toekomst. Om dat te doen moest ik eerst weer de balans vinden en bij mijzelf te rade gaan wat mijn levenslessen zouden kunnen zijn. Wie ben ik? Wat is mijn toekomst? Waar wil ik dat het heen gaat? Wat wil ik verder doen met mijn leven? Allemaal vragen die van wezenlijk belang zijn om richting te kiezen en balans te vinden. Ik begon opnieuw….